Kaikkien isovanhempien on syytä varautua kuumaan ja kuivaan kesään, joka alkaa jo vappuna ja jatkuu yli koulujen alkamisen. Talvitäkit on pantava säilöön pääsiäisen jälkeen ja vähän paleltava vilttien alla, ettei lämpö kiukuttaisi, kun se tulee. On varauduttava sanomaan vastaantulijoille:

-Tätähän sitä toivottiin, ennen kuin tämä naapuri ehtii valittaa kuumuudesta.

Kun talven viileys henkii vielä niskassa, on mummojen syytä heittäytyä koko voimallaan pihapuuhiin, sillä myöhemmin siihen tulee tuskin tilaisuutta. Kesäkuun helleaalto lämmittää järvivedet ja vie mummoilta voimat enempään rehkimiseen. Saavit on syytä varata täyteen vettä ja taimet kiikuttaa kuumalta ikkunalaudalta pihalle, kun maassa on vielä kosteutta.

IMG_20230528_165825%5B1%5D.jpgKesäkuun alussa on ruvettava keräämään ruokavarastoja täyteen. Raparperimehut on saatava valmiiksi ennen kesäkuun puoliväliä. Kirjat on palautettava kirjastoon ja lainattava muutama lastenkirja ensihätään. Hyvä olisi olla myös muutama koululaisvitsikirja varastossa. Juhannussiivoista kannattaa tinkiä tai siirtää niitä elokuuhun. Uusia perunoita kannattaa ryhtyä vaanimaan pari viikkoa ennen juhannusta toreilta ja kaupoista. Liian pieniin ei kannata ryhtyä, jollei jälkikasvussa ole supernyhjääjää, jolle potut ovat harrastus.

Kun juhannuksenviettäjät saapuvat, kannattaa jokaiselle olla tehtävä mietittynä, jotta kaikki tuntisivat itsensä tarpeelliseksi. Pienimmät saakoot heti kastelukannut käsiinsä ja tehtäväkseen muistaa antaa jäljellä oleville kasveille vettä säännöllisin välein. Grillaajia ei tarvitse kehottaa kaivamaan grilliä esiin, mutta mikäli grillin siivous on jäänyt syksyllä tekemättä, on heitä ajoissa siihen työhön saatettava. Miniät voivat petailla lapsille ja itselleen yösijaa. Keittiöön heitä on varottava päästämästä. He voivat kattaa ulos juhlapöytää ja tuoda tarvikkeet nopeasti sisälle kesän ainoan sadekuuron saapuessa juhannusaattona. Vävyt ja muut miehenpuolet täyttäköön jalkapalloja, uimarenkaita ja kumiveneitä.

Mikäli mummoilla on isoisä tallella, on syytä opettaa tämä ajoissa keittiöhommiin. Huonommastakin kokkiaineksesta kehittyy taitavalla ylistyksellä kelvollinen potunkeittäjä, joka arkena saa pöytään eineslihapullat ja pinaattiletut. Mikäli minkäänlaista lahjakkuutta ei näihin hommiin ilmene, on parempi luovuttaa isoisä jalkapallokäyttöön, mikäli hän vielä pysyy jaloillaan. Maalivahdiksi kelpaa huterampikin.

Mummot varokoot telttailua lapsukaisten kanssa kotipihalla ennen elokuuta, sillä kesäliikehdintä naapurustossa ja pihan linnustossa tuottaa nukkumista karkottavia äänihaittoja. Ainakin on syytä varata yösija sisätiloista ja sinne on hyvä siirtyä ennen aamuyötä.

Juhannuksen jälkeen alkavat mummojen aktiiviviikot, joihin on syytä varautua etukäteen lepäämällä ja laittamalla ruokia pakkaseen. Jäätelöä on tänä kesänä varattava tavallista enemmän tuuttimuodossa, sillä annoksen pakkauksesta jyystäminen ei mummoranteilla onnistu tarpeeksi nopeasti huutavaan tarpeeseen. Jäätelöautoa ei kannata hyödyntää, sillä tuuttikoko on niissä huvennut kerralla nieltävään.

IMG_20230521_092646%5B1%5D.jpg

Kesä tulee tänä vuonna sujumaan keveästi järven tai muun veden läheisyydessä. Lapsivieraat kannattaa heittää vesihauteeseen kypsymään ainakin kahdesti päivässä. Vaikka he tarvitsevat valvontaa, on tämä mummojen lepohetki, jolloin voi jakaa kokemuksiaan säistä tai kesän kulumisesta muiden valvontaa suorittavien kanssa.

Mikäli aktiivisuus elokuussa osoittaa hiipumisen merkkejä, ei kannata olla huolissaan, sillä huilausaika on lähellä. Huolissaan kannattaa olla lähimetsien marjastajista, jotka ehtivät kerätä sankonsa täyteen ennen aamukymmentä. Mikäli joku lapsukainen on vielä paikalla, hänet kannattaa varustaa pienellä sangolla ja viedä pitkästymään mättäille tai kivien päälle. Hänen on annettava ilmaista epäviihtymystään äänekkäästi muiden marjastajien karkoittamiseksi. Isoisille on harvoin marjastuskäyttöä, joten heidät kannattaa tuupata kalaan tai golfkentille. Yleensä marjoista ei kannata olla huolissaan – pikemminkin pakkastilan riittävyydestä.

Pääosin elokuu on palutumisen aikaa. Mikäli kulttuuririentoja on vielä saatavilla, kannattaa mummojen pistäytyä taidenäyttelyissä. Lastenkirjat on haalittava kassiin ja kuskattava kirjastoon. Tilalle voi napata syksyn uutuuden, jos sellaisen sattuu näkemään. Kesällä lulkematta jääneet lehdet voi viedä paperinkeräykseen. Mikäli kylvetyt siemenet ovat tuottaneet rikkaruohojen keskellä jotain satoa, pitää saalis kerätä talteen. Perunat on nostettava. Omenat ravistettava puusta. Siivoukset on syytä jättää odottamaan syyspäiviä ja joulua.